(folytatás)

 

Dol Guldur keretjátékának alapötlete még 2006 nyarán jutott az eszembe. Már nem emlékszem, hogyan, talán a Függeléket olvasgatva? Mindenesetre főbb részleteiben csak akkor kezdett körvonalazódni előttem, amikor Hannával a Balaton parton sétáltunk, és erről beszélgettünk.

Az első változat szerint az események a Gyűrűháború utolsó 10 napjában játszódtak volna in real time (10 napos táborra tervezve), és a tündék és szövetségeseik serege lettek volna a táborozók - Galadriel, Celeborn, és hasonló nagy nevű NPC tábvezekkel. A tábor egy hadi tábor lett volna, mely a Dol Guldur elleni végső csapásra készül, miközben érkeznek a hírek, hogy Lórient és Thranduil birodalmát is újabb támadások érik. A tetőpont az összecsapás lett volna, egy időben a Gyűrű megsemmisülésével, utána nagy örömünneppel. Tehát nagyjából a szokásos heroikus klisék, teljesen egyvonalú történetvezetés, semmi döntés vagy dilemma.

 

Mikor 2006 végén összeállt a 2007-es tábort szervezni vágyó csapatunk (a keretjáték-felelős Angwen lett), akkori pályázó társaimmal valami interaktívabbat szerettünk volna, többféle befejezést, mesélőket. Ezért a pályázatba már egy 2.0-ás változat került bele: egy bakacsinerdei település lettünk volna, csupa menekültekből, akiknek el kell dönteniük, mit kezdjenek Dol Guldur fenyegetésével: csatlakoznak-e a tündék seregéhez, vagy meghúzzák magukat titokban, esetleg Dol Guldur oldalán állnak be jutalmat remélve. A bizottság (második nekifutásra) végül Valinor Valáinak adott inkább bizalmat, ez volt a Dol Gulduros pályázat első bukása.

2007 nyarán, már a Feanoros táborban kezdett el szerveződni a következő szervezői csapatunk (Dream-team), eleinte a Dol Gulduros keretjátékban gondolkodtunk, de azután kiderült, hogy Ankalimon a tavalyi Dol Gulduros pályázatot szeretné beadni a koncepció-versenyeztetésre (ebben az évben külön kellett pályázni koncepcióval és szervezői csapattal). Így végül is az újabb koncepciónkat más keretjátékkal adtuk be, ez volt az Emlék-Vesztve, amit egy MSN-ezős brainstorming során találtunk ki. A győztes végül az új pályázatunk lett, így 2008-ban Eryn Vorn Szent Ligetébe kalauzoltuk a táborozókat - ez volt Dol Guldur második bukása.

2008 őszén senki sem mert pályázni ezzel a keretjátékkal, sokan arról suttogtak, ha baljós neve előkerült, hogy el van átkozva. Egyetlen pályázat érkezett és lett elfogadva, a Mornie Utúlie, így a Harmadkor Homálya helyett az Első Kor Homályával vettük fel a harcot 2009 nyarán.

 

És elérkezett 2009 ősze, újabb tapogatózások, töprengések. Ankalimon összeszedte minden bátorságát, hogy harmadszorra is megpróbáljon belépni a Feketemágus birodalmába. A korábbi ötleteket végül Szozsi porolta le és pezsdítette fel: kitalálta, hogy jóval érdekesebb lenne a szituáció, ha nem a Gyűrűháború alatt játszódna a tábor, hanem jóval korábban, amikor Sauron még titokban Dol Guldurban lakozott, és sötét praktikái jelentsék a tényleges fenyegetést a szokásos háborús szituáció helyett. Össze is állt vezetésével a keretjáték-team: természetesen mindenképpen részt szerettem volna venni benne, ahogy Julcsi is.

Megszületett hát a 3.0-ás változat: a vadonföldi népek szokásos nagyvásáruk alkalmából gyűlnek össze, amikor is rájuk vetül a Feketemágus árnyéka. a pontos datálás még képlékeny, és a négy nemzettség is: eredetileg bakacsinerdei tündéket, suhatagi embereket, éotheodokat, és nősziromföldi sztúrokat szerettünk volna, de Ankalimon kérésére és elbírálóink nyomására még nyitva hagyjuk a kérdést: a hamarosan elkészülő tábori kérdőívben e négy népen kívül lehet majd szavazni lórieni tündékre, erdei emberekre és erebori törpökre is. Drasztikus különbségek esetén (ha nagyobb eltérés van a szavazatok között) természetesen igyekszünk majd figyelembe venni az eredményeket.

A következő részben néhány elvi dolgot tisztáznék.

 

(folyt. köv.)

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://pistiazaragorn.blog.hu/api/trackback/id/tr956296799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felagund 2009.10.16. 12:57:10

Én ezek után már csak azt a kérdést tenném fel - nagyon csendben, nagyon szelíden, mintegy mellékesen a sarokból -, hogy ha a Dol Guldur neked ennyire saját gyermeked, akkor miért is nem jelentettél be elfogultságot a T. Bírálóbizottságnak?

Pisti, az aragorn 2009.10.16. 13:31:49

Lásd kettővel korábbi bejegyzés. De "buktattam" már meg korábban "saját gyermekem".
süti beállítások módosítása