A Társulat - végeredmény

2008.05.13. 13:03

Korábban már javarészt kifejtettem a műsorral és az eddigi nyertesekkel kapcsolatos véleményemet: én mindig is nyitott voltam az új szereplőgárda, új koncepciók kapcsán, ha "az Istvánról" volt szó; elég sok rendezésben és szereposztásban láttam vagy hallottam már, és mindegyik valamivel árnyalta a művet, valamit hozzátett, nem pedig elvett az eredeti élményből. A Társulat műsorait nagyon élveztem, abszolut profi módon volt elkészítve, felépítve, igényesen, noha nem hibamentesen. A legnagyobb hiba talán éppen a múltkori Réka-döntő kapcsán merült fel: a szabályok tisztázatlansága, illetve az, hogy nem volt mindenki tisztában mindennel ennek kapcsán. A másik, talán kissé kisebb hiba, amit sokat a műsor szemére vetettek: szinte végig sejteni lehetett, hogy Feke Pálé lesz a címszerep. Pali munkásságát régóta ismerem, bőven A Társulat előtt volt szerencsém mind a hangjához, mind a játékához. Amikor először hallottam CD-n a hangját, felkaptam a fejem: ki ez, aki ennyira hasonló hangszínnel rendelkezik, mint Varga Miklós? Mert valljuk be, nem a 8 éves színpadi tapasztalata segítette őt István szerepéhez (nincsen színészi végzettsége, egyedül a gyakorlottságára építhetett), hanem a zseniális hangja, amely A Társulatban is messze felülmúlta a többi jelölt hangi kvalitásait. Igen, ha csak a hangot nézzük, Feke a legjobb választás Istvánnak, ez (számomra legalább is) kétségtelen, és nem csak azért, mert emlékeztet az énekhangja a nagy elődre (azért nem ugyanaz, csak hasonló, mindketten eléggé egyedi adottságúak). Koroknai Árpádnak, Derzsi Györgynek és Wunderlich Józsefnek is hihetetlenül jó hagja van (ahogy Alföldi mondta, ez a döntőben már nem lehet kérdés), de az ő stílusuk nagyon messze esik attól az Istvántól, amit a nagyközönség már megszokott. Ami Pali ellen szól, az a kissé termetes testalkata és a színészi képességei. Valóban nagyon karizmatikus és megnyerő jelenség, mindig jelen van a színpadon, de színészileg egyáltalán nem a legjobb volt a jelöltek között, sőt, az István-döntőben mintha le is játszották volna néha a többiek. Remélem, hogy tényleg nagyon keményen fejleszti magát a premierig hátra lévő időszakban, mert szeretném, ha végre olyan Istvánunk lenne, aki mind hangilag, mind színészileg tökéletes. Eddig hangban az etalonom erre a szerepre egyértelműen Varga Miklós volt, színészíleg azonban Tóth Sándor, akit még senkinek sem sikerült ebben Istvánként felülmúlni. Fekének nagyon rá kell gyúrnia arra, hogy olyan jó énekes legyen, mint Varga és olyan jó színész, mint Tóth. A közhiedelemmel ellentétben ez a rockopera egy nagyon nehéz, nehezen előadható darab. Szívből drukkolok Palinak!

A kettős szereposztással nem értek egyet, mert így nem marad meg "A" Szereposztás a 25. évfordulóra. A mellékszerepek kiosztását el is vártuk, jóllehet, a döntésnél nem mindenhol értek egyet. Koroknai megérdemelt volna egy fontosabb szerepet is. Wunderlich Józsit pedig Istvánként szeretném látni öt év múlva, a rockopera 30. évfordulójára rendezett díszelőadáson. Megérdemelné, és alkalmas is lesz addigra rá. Ha sikerül bekerülnie a Színművészeti musical-szakjára, ott majd kicsiszolják a szerepre azt a gyémántot!

A bejegyzés trackback címe:

https://pistiazaragorn.blog.hu/api/trackback/id/tr866296990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pisti, az aragorn 2008.05.14. 09:36:55

Kiegészítés: És Derzsi György a kopasz fejével, szakálával, királynak öltöztetve úgy nézett ki, mint Stannis Baratheon. Persze, csak amikor komor fejet vágott. :0P

Rabyn 2008.05.14. 23:40:23

:DDDDDDDDDDDD Én a Koroknait jobban el tudtam volna képzelni hangilag, nem tudom miért de valahogy jobban tetszett. Remélem lesz TV közvetítés mert nem lesz pénzem elmenni a darabra.

Pisti, az aragorn 2008.05.15. 10:28:29

A sportarénai előadásokról készül felvétel, és augusztus 20-án leadják az M1-en.
süti beállítások módosítása