Az MTT-kép változásai

2009.09.24. 16:48

A táboros vitaindító után most újabb témát dobok be, remélem, lesz hasonlóan népszerű. Ezúttal az Emtété-képről lenne szó (igen, a cím egy intertext ), át is adnám a szót néhányotoknak:
 
1. 
 
"Erősen van egy érzésem, hogy az MTT voltaképpen bújtatott Korongvilág egyesület: mulatságosan öltöző emberek, jelentéktelenségük teljes tudattalanságában fentezizősdit meg egybesületezősdit játszanak hangzatos elnevezésekkel meg pályázati határidőkkel meg mostmajdmindenmásképpenlesz szózatokkal... kéne bársonysipka rá alufólia csillagokkal, "Főxervedzoe" feliratokkal.
És-Ezzel-Ráteszem-A-Kést-A-Saját-Torkomra!

Na nem mintha bármi más jobb lenne. Vannak akik könyvkiadósdit, meg zászlófeltámasztósdit, vagy éppen közigazgatósdit játszanak... én meg nem tudom eldönteni, hogy a tényleges profizmust hiányolom, vagy az elhivatottságot. Azt talán mégsem, a csillogó szemű fanatikusok mindíg megrémítenek. Olyanok, mint
Chucky azzal a hülye kis mosolyával..."
 
(by Insane)
 
 
2.
 
"A magam részéről bóknak veszem a hasonlatot, a Társaság nevében!"
 
(by Angwen)
 
 
3.
 
"Ha nem ismerem a népeket akkor számomra úgy jön le az egész, hogy ez egy zárt, kissé arrogáns banda, akik nagyon nagyon különcek és okosabbnak hiszik magukat másoknál. És persze mind okos hiszen mindenki egyetemre jár meg diplomája van meg mittomén még mi.
Én persze tudom, hogy ez nem így van (ugye ugye nem így van ugye?)."

 
(by Rabyn)
 
 
4.
 
És egy igen régi gondolatsor:
 

"1. Tolkiennel vagy Tolkien nélkül

A tolkieni világ annak idején összehozott minket, de ma már az ehhez kapcsolódó tevékenység kiüresedett, ezért nem kell erőltetni azt, ami ma már a többségnek csak nyűg. Elég ha a tolkieni értékek mentén szerveződünk, nem szükséges minden egyes tevékenységnek a tolkieni mitológia valamely konkrét részletéhez kapcsolódni.

A Társaságot Tolkien műveinek szeretete hozta össze, és ma is ez az ami megkülönbözteti más hasonló szerveződésektől. A társaság fő tevékenységének mindig is a tolkieni mitológiát elemző és népszerűsítő tevékenységekre kell épülni.

2. Közösség vagy ismeretterjesztés

Az MTT ma már elsősorban egymást szerető, útjukat kereső fiatalok közössége. Az MTT feladata az kell legyen, hogy közösségként biztos pontot adjon, és ezen túlmenően minden formában “életre nevelje” a közösség tagjait - vagyis neveljük egymást, mindenki mindenkit.

Az MTT-nek nem szabad önsegítő, vagy személyiségfejlesztő terápiás csoporttá válnia, hanem meg kell tartania az alapszabályban lefektetett eredeti célkitűzésket, és elsősorban az ismeretterjesztő munkát kell különböző formákban szerveznie.

3. Erőteljes irányítás vagy spontán működés

Az MTT-nek olyan vezetőkre van szüksége, akik világosan látják a Társaság alapvető célkitűzéseit, meghatározzák, hogy ezek eléréséhez mire van szükség, és a tagságot megfelelően tájékoztatva (információáramlás…), irányítják az egyes tevékenységeket, nem engedve, hogy azok eltérjenek stratégiai kiindulópontoktól.

Az MTT működésében a legfőbb probléma, hogy túl bürokratikussá vált, és a felülről jövő kezdeményezések már mindenkinek eleve gyanúsak. El kell felejteni minden formális irányítást, és az egész tevékenységet kizárólag a tagok, illetve a kisebb csoportok spontán kezdeményezéseire kell építeni.

4. Szervezeti centralizáció vagy decentralizáció

Az MTT legfőbb értéke, hogy a különböző tevékenységei (ismeretterjesztés, tehetséggondozás, közösségi lét, természetjárás) szorosan egymáshoz kapcsolódnak, és együttesen jelentik a speciális életérzést. A jövőben az a feladat, hogy egységes keretek között valósítsuk meg ezen tevékenységek olyan kombinációját, az egyes tevékenységi formák arányát, amely a tagság többségének megfelel.

Mára az MTT-ben a különböző tevékenységek iránt érdeklődők csoportjai (akik Tolkien tudományos kutatását elemzését, népszerűsítését szeretnék, akik számára a közösség melege a legfontosabb, akik elsősorban különböző amatőr/profi művészeti önmegvalósításukra koncentrálnának, és akik számára a tolkieni ideológia zöld tevékenységei a vonzóak) között az ideológiai és személyes ellentétek már olyan nagyok, hogy ezeket egy tevékenység köré épülő közös szervezetben nem lehet egyben tartani. El kell különíteni, és önállóan tevékenykedő, saját munkájukat önállóan szervező egységekbe kell elhelyezni az MTT fő céljait megvalósító csoportokat.

5. Profizmus vagy amatőrizmus

Tevékenységet csak abszolut professzionálisan, objektív külső mérce szerint is a legjobban szabad csinálni. Ha nincsenek megfelelő emberek, vagy megfelelő idő, hogy valamit tökéletesen valósítsunk meg, akkor inkább el se kezdjük.

Az MTT tevékenységeit magánemberek szabadidejükben végzik. A külső szemlélő által tapasztalható objektív minőségnek semmi jelentősége, kizárólag az számít, hogy minél több ember minél többféle tevékenységbe kipróbálhassa magát, és saját maga számára kielégítő eredményt produkáljon.

6. MTT-n belül vagy MTT-n kívül

Az MTT-nek arra kell törekednie, hogy minden tevékenységet, amit a tagjai kezdeményeznek, az MTT szigorú szervezeti rendjében valósítson meg - ezzel biztosítva az MTT alapelveinek érvényesülését a különböző programokon.

Az MTT-nek semmi köze azokhoz a tevékenységi formákhoz, amelyeket az MTT tagok szerveznek. Minden ami túlmutat a szűken vett tolkieni ismeretterjesztésen, és a szervezet működtetéséhez minimálisan szükséges formális tevékenységeken, az MTT-től függetlenül működjön, akkor is ha a tevékenység MTT-s programokból nőtt ki és túlnyomórészt MTT-sek vesznek benne részt."

(by Ankalimon)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pistiazaragorn.blog.hu/api/trackback/id/tr106296809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lómiel 2009.09.24. 23:57:39

Van kedvem erre válaszolni, meg fogok is, de most fáradt vagyok hozzá. Van véleményem (nem ütőfás ;)), majd kifejtem. Egyelőre annyit, h az Anci-féle felvetések fasságok. Mármint, ezek szélsőségek, nem lehet választani, mert mindegyik rossz önmagában. Arany középút, az istenért, tudom, hogy közhely, de máshogy nem lehet.

Pisti, az aragorn 2009.09.25. 09:18:12

Na még egy idézetet utólag hozzáfűznék: "Ezt szeptember 3-án írtam, és mivel 2009-et írunk, itt vagyunk a web2.0 korában és szabadon áramlik többmilliárd bit ebben a másodpercben is a világháló káprázatos sugárútjain, gondoltam megint előhozakodom a témával. Lehetne elindulni valamerre az ügyben? Már ha tudjuk, hogy a) melyik fórumban kell jelezni, ha nem itt; b) milyen dokumentumok (kockázatelemzés, marketing-terv, cash-flow), személyi állomány (moderátor, admin, prókátor vagy okleveles fotográfus), jóváhagyás, pecsét és okirat kell a fórum szavazásra bocsátásáról (majd létrehozásáról); c) kik szavaznak és hol; d) ki hagyja jóvá a szavazás eredményét; e) ki fogja a végén bekattintani az új téma opciót a fórum-motorban?" (by zs.gothpunk)

gillz 2009.09.25. 12:04:40

http://gothposeur.blogspot.com/2009/09/emtete.html válaszoltam :)

zs.gothpunk 2009.09.25. 12:52:51

:ugri: Benne vagyok, benne vagyok a tééévéé... ja, ez nem az. :D Ami kívülről (mert erősen kívül vagyok és szeretnék is maradni) látszik, az az, hogy kurva sokat beszéltek azokról a dolgokról, amiket meg kellene csinálni, miközben nem csináljátok meg. Azt érzem, hogy sok esetben győzköditek magatokat, hogy ti ezt élvezitek, miközben nem (a befektetett energia egyszerűen nem térül meg, sem szociális, sem érzelmi sem "anyagi" téren). Azt érzem, hogy a kemény-mag (és a szervező társaság) rohadtul nem nyit a fiatalok felé, nem enged át számukra szerepeket, feladatokat (gondolom nem tudnák kellőképpen profin csinálni vagy whatevör), aminek több következménye van a) nincs utánpótlás, b) a keménymag még jobban kiég.

Rabyn 2009.09.25. 22:00:14

Hm.. erre válaszlok a blogon:) Egyébként szövegkörnyezet nélkül elég furán hangzik amit írtam. (merugye azt a rádiócuccra írtam)

Annatar 2009.09.25. 22:51:41

gothpunk: Dehogyisnem vonják be a fiatalokat. Csak lassan. Három éve én még a közelébe nem szagoltam ennek az egész elnökségesdi-táborszervezősdi dolognak. (pontosabban a közelébe szagoltam csak lekoptattak) Az viszont igaz, hogy a dolog lassú, és lehetne gyorsabb is, de jelenleg nem látom reménytelennek. (az Előző Elnökség idején - ami egy sokkal régebbi érát takar - sokkal reménytelenebbnek láttam) És tenném hozzá - ha gyorsabb lenne veszélyesebb is lenne, megjártuk már a túl gyorsan túlzott bizalom dologgal. A fórumos dolog: Na igen ez fájó pont, egészen finoman én sem vagyok elégedett vele, de nincs senki jelenleg aki ráérne a nagyon drága árnál kevesebbér megcsinálni egy rendeset. Amit Ankalimon írt az honnan-mikori? Mert nekem igencsak idejétmúltnak tűnik (a problémakörök jellemzően 2-3 évesek - nem mintha azóta ne tartottuk volna meg a többségét). Én szerintem az MTT... Nos nekem személy szerint kb mindazt jelenti amiért érdemes élni, mert én geek vagyok és nincs életem :) Amúgy pedig igazán szeretek Korongvilágosdit játszani. Süvegünk meg asszem van, csak a felirat hiányzik róla. :)

Ádám 2009.09.27. 02:09:36

Az Ankalimon-féle szöveg egy Gomuncs-vitaindító volt emlékeim szerint, de vmi topikból is elő lehetne bányászni sztem az archívumból. Ami most zajlik, az egy webkettes Gomuncstali az MTT-ről, aminek jelentősége van. Hozzá is teszek rögtön olyasmit, amit megőrzött az MTT-s írásos emlékezet, még 2007 elejéről íme: http://terraetaqua.freeblog.hu/files/MTT_mit_tehetneenkmeeg.doc ÉS http://terraetaqua.freeblog.hu/files/Hogyantovaabb_MTT.doc Lehet számot vetni.
süti beállítások módosítása