Európában a magyarok tekintik leginkább egyik életcéljuknak a házasságot, és az egész világon Magyarországon értenek egyet a legtöbben azzal, hogy a kisgyerekes anyáknak nem kellene dolgozniuk - derül ki a Nielsen piackutató cég Valentin napi nemzetközi felmérésébõl. A közvélemény-kutatás 41 ország internethasználóinak körében készült.


 

 

Három magyar megkérdezett felnõtt közül ketten egyik életcéljuknak tekintik a házasságot, miközben az európai átlag 46 százalék - olvasható a felmérésben. "A házasság egész életre szól" - tartja a magyarok szintén kétharmada, megint csak az átlagnál nagyobb arányban.

Amíg Európában meglehetõsen elterjedt az a felfogás, hogy a stabil, hosszú távú párkapcsolat egyenértékû egy házassággal, addig ez a legkevésbé jellemzõ Magyarországon. A megkérdezett európaiak 77 százaléka számára szinte mindegy, hogy párkapcsolatuk kerete házasság-e, itthon viszont kiugróan kevesen gondolkodnak így, mindössze 51 százalék - derül ki a kutatásból.

Gyereket esküvõ után a többség minden országban akar - Magyarországon is, ahol a megkérdezettek 81 százaléka válaszolt így. Azzal az állítással, hogy a házasságban élõ szülõk gyermekei boldogabban és nagyobb biztonságban nõnek fel, mint az elváltaké, a magyarok 65 százaléka ért egyet, ami megfelel az európai átlagnak. Itt a lengyelek a listavezetõk 88 százalékkal, míg a finneknél és a spanyoloknál csak 54 százalék osztja ezt a felfogást.

Közép-Kelet-Európában a legelterjedtebb az a felfogás, hogy a kisgyermekes anyák ne dolgozzanak. A megkérdezett európaiak 30 százaléka, míg a magyarok 61 százaléka gondolkodik így. Ezzel a mutatóval egyébként világelsõ Magyarország - derül ki a Nielsen közleményébõl. A másik véglet: a négy skandináv országban a válaszadók 79-88 százaléka szerint nyugodtan dolgozhatnak a családanyák.

Gyerekvállalási szándékban a görögök, baltiak, lengyelek, norvégok, törökök, olaszok és franciák állnak az élen 86-94 százalék közötti arányokkal, a magyarok kissé elmaradnak a 81 százalékukkal - olvasható a Nielsen felmérésében.

Független Hírügynökség

A bejegyzés trackback címe:

https://pistiazaragorn.blog.hu/api/trackback/id/tr956297101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lómiel 2007.02.16. 09:30:06

Most majdnem megkérdeztem, h vajon a tegnapi pletykák hatása-e a cikk, aztán megnéztem a dátumot.
süti beállítások módosítása