Szerintetek szükség van-e egy nyári MTT-táborban rendekre, illetve szabad rendi órákra? Esetleg mindkettőre vagy egyikre sem?

Lehetséges opciók:
a) Csak rendekre van szükség.
b) Csak szabad rendi órákra van szükség.
c) Mindkettőre szükség van.
d) Egyikre sincs szükség.
Részletes indoklással kérek válaszokat, véleményeket, gondolatokat kommetbe!

A bejegyzés trackback címe:

https://pistiazaragorn.blog.hu/api/trackback/id/tr726296804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gillz 2009.10.06. 10:48:36

ez a tábor koncepciójától függ :) én az öszes verzióval el tudok képzelni tábort. Bár... ha van nem csapat foglalkozás, akkor az vagy csak "komoly" rendi workshop legyen, vagy sok kis választható workshop, a kettőt ne kombináljuk. Akkor legyen mindkettő, ha nincs csapat. (Gandalf, nem akarsz rendes felmérést készíteni sokkal több kérdéssel? Lennének ötleteink hozzá :D )

icke 2009.10.06. 10:56:53

Ha szigorúan a szükséget nézzük, akkor a). A szabad rendi óra intézménye viszont (mondjuk a 2007-es megoldás mintájára) nagyon jó koncepció. A megvalósítása a kényes rész, de szerintem nem kéne elhagyni.

zs.gothpunk 2009.10.06. 10:59:20

Mi a különbség a kettő között? Vagyis a te fogalmaid szerint melyik micsoda? :)

Patiszon 2009.10.06. 11:17:04

c, mert így mindenki azt csinálhatja, amit szeret rendi órákban, a szabad rendin meg szabadon választhat :)

fqqdk 2009.10.06. 11:17:20

gp: ugyanazok a fogalmai nagyjából, mint amiket a levelemben úgy pongyolán megfogalmaztam.

fqqdk 2009.10.06. 11:21:37

Patiszonra reagálnék: ha csak tisztán szabad rendi órák vannak, akkor szabadon választhatja a kedvencét az idő jó részében, és a többi részében meg mást. És az arányt is ő dönti el. (Ezzel persze baromi sok gyakorlati probléma merül föl, viszont az elv nagyon szép ám.)

fqqdk 2009.10.06. 11:23:33

ja és Gandalf: a "gyors körkérdés" aljas átbaszás, ha ragaszkodsz a részletes indokláshoz bazmeg. erről az jut eszembe, hogy milyen szar volt már a 2008-as tábor.

Pisti, az aragorn 2009.10.06. 11:28:08

Mire nem jó a Facebook... ;0P

zs.gothpunk 2009.10.06. 12:42:45

ez esetben a

HM 2009.10.06. 13:19:15

nolássuk... legyen d, hiszen konkrét szükség igazából nincsen se a rendekre, se a rendi órákra. viszont mindkettőnek van résztvevői szempontból szép nagy adag előnye, és szervezői szempontból jópár hátránya. (részemről ennyi az indoklás, az alábbiak már csak árnyalják az iménti megállapítást) a rend arra jó, hogy a táborozó - ha épp nem alapvető létszükségleteit elégíti ki (alszik/eszik/iszik/tisztálkodik/barátkozik stb. stb.), illetve nem a csapatában aktívkodik - tudja a saját kedvenc kreatív tevékenységét a többi hozzá hasonló irányban érdekelt/érdeklődő emberkével összeeresztve közösen végezni és jó esetben önmagát is fejleszteni és kiteljesíteni valamiképp. ehhez persze kell az illetőn kívül legalább még egy - de inkább több - ugyanilyen téren kihívásokra vágyó ember, és szervezői szempontból egy jó rendvezető, aki képes arra, hogy ebben segítséget, útmutatást, motivációt, nyújtson (optimális esetben) minden résztvevőnek, lehetőleg jól megszervezett körülmények között. a szabad rendi óra meg azért jó, mert nem korlátozza le egy adott típusú előre kiválasztott kreatív tevékenységre a táborozó lehetőségeit, hanem alkalmat nyújt arra, hogy időnként tágíthassa a horizontját, és kipróbálhassa magát a kedvencén túl más olyan területeken is, amelyek az érdeklődésére adott esetben számot tartanak, és ennek következtében remélhetőleg kevésbé érzi úgy, hogy az erre fordítható szabadidő hiányában lemarad valamiről, amivel még szívesen foglalkozna a saját kedvencén kívül. a gyakorlati megvalósítása ennek azért ütközik akadályokba, mert szervezői szempontból úgyszólván lehetetlen előre számolni azzal, hogy az összes résztvevőből éppen mikor kinek mihez lesz kedve a táborban egy adott napon egy adott időben az éppen aktuális hangulatban, emiatt a vezetőktől extra adag rugalmasságot igényel a szabad rendi órák megszervezése és levezénylése. ebből a szempontból a kétféle opció sok szempontból egymás komplementere, és a szervezésért illetve megvalósításért felelős szervezőkre úgyszólván ellentétes terheket rak, úgyhogy nem árt jól átgondolni, hogy melyikre miképpen lehet felkészülni, és ennek alapján dönteni arról, hogy melyik kire bízható.

HM 2009.10.06. 13:29:15

motivációt, nyújtson -> motivációt nyújtson ebből a szempontból -> ezek alapján valamint az indokláshoz még: nincs semmiféle garancia arra, hogy akár egyik, akár másik opcióhoz könnyen megszervezhető módon fog alakulni egy adott évben a jelentkezők létszáma, ez pedig azt vonja maga után, hogy idejekorán meg kell találni az arany középutat a szervezői önkény, és az anarcho-demokrácia között, és utána ezen középutat következetesen végigvinni... :)

HM 2009.10.06. 13:34:53

(hát igen, ma sem sikerült fogalmazói képességeim legjavát adni, úgy érzem... "a róka néma volt, a holló meg süket kérem elnézésüket." sebaj.)

Álmodó 2009.10.06. 16:19:00

Hogy mennyire van szükség a rendekre, vagy bármilyen kreatív alkotó közösségekre egy táborban, első sorban az határozza meg, hogy a főszervezők mennyire akarnak erős nemzetségeket/csapatokat. Ahogy észrevettem mindig is elsődleges közösség volt a csapat, ami nem baj, mert sok különböző érdeklődésű embert tömörít, meg identitást tud építeni, meg mittommégmi. Ezek mellett volt sakkozás a rendekkel az elmúlt években, és ahogy látom nem sikerült még eltalálni a megfelelő arányt. Idén a tábor végén mi rendvezek azt mondtuk, hogy persze még rendeket, és legyen már egyenrangú legalább, mert na! Így visszagondolva viszont már más a véleményem. Szerintem ki lehetne próbálni a "B" opciót. Ebben az esetben persze nem lennének rendvezek, csak "előadók", akik csupán egy-egy foglalkozásért felelősek. Így a szervezői csapat létszáma is kevesebb lenne 7-8 fővel. Lehet előzetes igényfelmérést csinálni a potenciális táborozók közt kérdőívvel, vagy magán a jelentkezési lapon, mint idén, aztán az igényekhez alakítani az órákat. Meg lehet keresni azokat a személyeket, akik nagy valószínűséggel tartanának foglalkozásokat (azért lehet tudni, hogy kb. ki mire képes, és elvállalná-e), és szólni nekik, hogy készüljenek, mert lehet, hogy kellenek. A tevékenységlistát meg első körben ezeknek az embereknek kell kialakítani, aztán lehet kiadni a többi szervezőnek, hogy ők még mit tennének hozzá, persze mindent az ésszerűség és a lehetőségek szem előtt tartásával. Azt gondolom, hogy ennél a lehetőségnél kell lennie legalább egy embernek a szervezői csapatban, aki csak a szabad rendi órákat koordinálja. Tartja a kapcsolatot az előadókkal, nála lehet jelentkezni az órákra, meg ilyesmi. Előnye ennek, hogy ki lehet próbálni több mindent is, de ha valaki pl. csak kézműveskedni akar, akkor csak kézműves órákat választ.

Rabyn 2009.10.09. 22:32:23

Ez attól függ, hogy a csapatokat mennyire erősre ahajtjátok.
süti beállítások módosítása