Félig-meddig megint "politizálásba" haljó blogbejegyzés lesz ez, bár elsősorban nem annak szánom, hanem egy szellemi táplálék-ajánlónak.

Nagyon úgy tűnik, az online-média átveszi a társadalmi véleményformáló szerepét (is) a nyomtatott sajtóknak, azon belül is hangsúlyeltolódás történik éppen: a hírportálokról a közösségi blogok felé. Az alábbiakban néhány közéleti-politikai-szellemi közösségi blogot ajánlok a teljesség igénye nélkül, csak azokat, melyeket rendszeresen olvasok mostanában:

http://reakcio.blog.hu
Ezt valószínűleg sokan ismeritek már, elég sokat szokott szerepelni mostanság az Index főoldalán. A régebben Utolsó Figyelmeztetés (Ufi) nevű nyomtatott havilap, mely "polgári underground" értékrendű, átneveződött Reakciónak, és az Index tulajdonosának a kezébe került. A lap éppen megszűnőben van a (drasztikusan lecsökkent eladott példányszám miatt) az alig emelkedő vagy stagnáló példányszám miatt (nagyon kár érte, rendkívül igényes írásai voltak!), de internetes blogja egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és a nyomtatott termék helyett a weblapot fogják most felfejleszteni. A csípős, kritikus írások erős társadalomkritikával ismertetik a közélet eseményeit vagy a kulturális értékeket. A szerkesztőség szervezte a Tomcat-ellenes flashmobot a boltja elé.

http://jobbklikk.hu
Ez már egy politikailag elfogultabb oldal, bár szerkesztőségi tagjai a legkülönbözőbb helyekről jöttek, háttérelemzései, írásai mégis igényes képet adnak a politikai és társadalmi események hátteréről, és most már ők is kezdtek nyitni a kultúra felé.

http://konzervatorium.blog.hu
Elvontabb bölcsész- és társadalomtudományi elemzéseket írnak, sokszor bő lére eresztve, és ritkábban foglalkoznak aktuálpolitikával. A konzervativizmus klasszikus értékrendével vetik általában össze a hosszútávú társadalmi folyamatokat. Rátapintanak a lényegre és társadalomkritikájuk a tényleges problémákra összpontosít.

http://konzervativok.blogspot.com/
Teakraták, kényelmes tea-szalon hangulatot árasztó konzervatívok, ők is szeretik a háttérfolyamatokat és inkább filozofálgatnak, de a társadalom aktuális jelenségeiről és a kulturális eseményekről is megvan a véleményük.

http://judapest.org
Alternatívát kínál a fiatal zsidó értelmiségnek, megmutatja, hogy a zsidó identitás nem merül ki a holokauszt feletti kesergésben és az antiszemitizmustól való remegésben. Olyan sokszínű, újszerű, összetett zsidó szellemi szemléletet kínál, mellyel üdítő színfoltjává vált a közösségi blogoknak. Közélettel és kultúrával vegyesen foglalkozik.

Mint láthatjátok, elég vegyes a kép, nem egy szellemi oldalhoz tartozó közéleti közösségi blogokról van szó. Sok mindenben különbözik a véleményük, éppen ezért érdekes őket együttesen olvasni. Mindegyikük közösségi blog, tehát mindegyiknek a szerkesztősége több blogíróból áll, akik szintén eltérő véleményeket képviselnek, ettől még izgalmasabb az egész.

Van még egy-két blog, amit vagy nem szeretek annyira, vagy általában nem értek velük egyet, de néha rájuk nézek az árnyaltabb kép érdekében, és megemlíteném őket felsorolás szintjén:
http://vastagbor.blog.hu/
http://szelsokozep.hu/
http://republicator.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://pistiazaragorn.blog.hu/api/trackback/id/tr326296980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lómiel 2008.06.12. 17:35:44

Nem fogod elhinni, de amint elkezdtem olvasni a bejegyzést, és nem görgettem lejjebb, gondoltam, na majd én is csinálok egy hasonló honlapajánlót, és a judapesttel kezdem... erre itt van, a többi felsorolt alapján nem is gondoltam volna, hogy berakod. tényleg jó oldal, bár én inkább a kulturális dolgok miatt szoktam olvasni.

Annatar 2008.06.12. 23:45:20

A judapest már csak azért is vicces, mert ezt a kifejezést a 20. század elején az antiszemiták találták fel és használták :)

Lómiel 2008.06.13. 04:38:16

a blog szerkesztői ennek pontos tudatában választották :)

shadai 2008.06.13. 10:52:18

Belemondom: köszönjük! :) Szoktam amúgy időnként a Konzervatóriumon is írni, és a Konzervatórium-Reakció tengelynek is vannak közös pontjai (pl. Gabrilo személyében). üdv, shadai

Hadrian VII. 2008.06.13. 11:38:38

mi is köszönjük:)

Pisti, az aragorn 2008.06.13. 13:30:41

Nohát, kik tévedtek erre! :0) Szívesen! Igen, amit elfelejtettem írni, azok a blogok közti összefonódások, kapcsolatrendszerek, ami szintén érdekes téma.

ergé 2008.06.13. 15:36:28

Kis helyesbítés: a Reakciónak nem csökkent az eladott példányszáma, főleg nem drasztikusan :) A baj ellenben az volt, hogy nem indult el fölfelé, 4-5 ezer körül fogyott minden hónapban.

Pisti, az aragorn 2008.06.13. 16:21:56

Kösz a pontosítást! És várjuk már türelmetlenül azt a beígért búcsú-duplaszámot! ;0)

Loxon 2008.06.13. 17:14:39

Meg mi is köszönjük. Így együtt főleg szép kis kompánia.
süti beállítások módosítása