Hit vagy jó cselekedetek?

2008.11.30. 23:14

 
"Közös a hitünk, hogy a megigazulás a Szentháromság Isten műve. Az Atya elküldte Fiát e világba a bűnösök üdvösségére. A megigazulás alapja és feltétele, hogy Krisztus emberré lett, meghalt és feltámadt. A megigazulás ezért azt jelenti, hogy maga Krisztus a mi igazságunk, amelyben az Atya akarata szerint a Szentlélek által részesedünk. Közösen valljuk: Egyedül kegyelemből, Krisztus üdvözítő művébe vetett hitben, nem saját érdemünk alapján fogad el minket Isten és kapjuk a Szentlelket, aki megújítja szívünket, képessé tesz és felszólít jó cselekedetekre."
 
 
"XVI. Benedek pápa hangsúlyozta: teljesen egyetért Martin Luther megigazulás-tanával. "Az igaz ember az, aki Jézusban van és Jézussal él" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő a legutóbbi általános kihallgatáson megjelentek előtt. "Luther kifejezése, a sola fide, egyedül hit által azért igaz és jogos, mivel a hit nem mond ellent az irgalmasságnak és a szeretetnek" - tette hozzá. Az irgalmasság a pápa szerint a Krisztussal való egységünket fejezi ki. "Csak azért, mert Vele kapcsolatban vagyunk, lehetünk megigazítottak, semmi más módon" - hangsúlyozta a pápa."
 
 
"Nincs ellentmondás Szent Pál és Szent Jakab tanítása között: az Istenbe vetett hit üdvözít minket, de az igazi hit a jó cselekedetek gyakorlásában nyilvánul meg – állapította meg XVI. Benedek pápa szerdán délelőtt a vatikáni VI. Pál teremben tartott általános kihallgatáson."
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pistiazaragorn.blog.hu/api/trackback/id/tr816296929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása