Blogcsere

2009.11.03. 22:42

 
Miután a blogol.hu szerkesztői felülete számos bosszúságot okozott már (gonosz megjegyzés: kísértetiesen emlékeztet a Tolkien.hu szerkesztői felületére, biztos ez is Joomla), nem beszélve az időkorlátról, úgy döntöttem, létrehozok inkább a blogspoton egy blogot a már amúgy is sokat és sokfélére használt guglis regisztrációmmal. Az érzéseim most még felemásak, mert sok megszokott szerkesztési funkció nincs beépítve a blogspotba, így HTML-lel kell vacakolnom, ha a gyér eszköztárnál többet szeretnék, de az új dizájn tetszetős. És talán hosszútávon jobban is járok vele.

Szóval "Pisti, az aragorn" bezárja kapuit, helyette jön a Zsufazekés:
 
 
 
 
 
 
 
 

Szia Bécs!

2009.11.01. 20:00

 

 

Keserédes szépség

2009.10.19. 15:03

 
Hátborzongatóan szép jelenet, így, sokadjára újraolvasva is. 
 
 "Gollam így lelte őket órákkal utóbb, amikor kúszvamászva aláereszkedett a sötét ösvényen és visszatért. Samu a sziklának támaszkodott, feje hátrabillent, s nagyokat szuszogott. Ölében a mélyen alvó Frodó feje; fehér homlokán Samu barna keze, a másik meg lágyan a mellén. S mindkét arcon béke.
Gollam rájuk nézett. Ösztövér, kiéhezett arcára különös kifejezés költözött. A fény kihunyt a szemében, tekintete elhomályosult, elszürkült, elárulta, hogy öreg és fáradt. Mintha összerándult volna a heves fájdalomtól, félrefordult, visszanézett a hágóra, fejét rázta, mint aki önmagával vitatkozik. Majd visszafordult, lassan kinyújtotta reszkető kezét, s óvatosan, nagyon óvatosan, megérintette Frodó térdét. Mintha csak megcirógatta volna. Ha most látja valamelyik alvó, egy futó pillanatra még azt hihette volna, hogy öreg, megfáradt hobbitot lát, akit az évek már úgy megrokkantottak, hogy túljutott időn, túl barátságon és rokonságon, az ifjúság mezőin és áramlatain, egy öreg, kiéhezett, szánalomra méltó lelket.
De az érintésre Frodó megmoccant, s álmában halkan felkiáltott. Samu azon nyomban felriadt rá. Az első, amit meglátott, Gollam volt, amint "épp fogdossa a Gazdáját" - gondolta.
- Hé, te! - kiáltott rá nyersen. - Mit csinálsz itt?
- Szemmit, szemmit - suttogta Gollam. - Jó Gazda.
- Azt elhiszem - mondta Samu. - Te meg hol tekeregtél? Csak úgy elsompolyogsz, aztán visszasompolyogsz, vén csibész?
Gollam hátrább húzódott és zölden villant meg a szeme. Most, ahogy behajlított lábán ült, szeme kidülledt, majdnemhogy póknak látszott. A futó pillanat visszahozhatatlanul elmúlt."
 
 
 
 
 

 
(folytatás)
 
 
Fontos leszögezni a táborral kapcsolatban, hogy nem önmagunkért, hanem Értetek csináljuk. Nem akarunk bizonyítani - se magunknak, se másoknak -, hisz volt már erre lehetőségünk bőven korábban is MTT-s keretek között. Nem akarjuk senkinek sem megmutatni, hogyan is kell ezt jól csinálni. Azért vállaltuk el, hogy Nektek adjunk valamit vele. Nem az MTT történetének legprofibb és legtökéletesebb táborát szeretnénk. Egy olyan tábort szeretnénk, amelyet magatokénak éreztek.
 
Nem gondoljuk, hogy jobbak vagyunk másoknál és nem gondoljuk, hogy jobban tudjuk másoknál, milyen is egy jó tábor vagy egy jó keretjáték. Emberek vagyunk - gyarlóak, esendőek, tévedésre hajlamosak - akárcsak Ti. Ahhoz, hogy ez egy jó tábor legyen, mi nem leszünk elegek, kelletek hozzá Ti is mindenképpen. És nem csupán résztvevőként, táborozóként. Hanem az előkészítések során is szükségünk lesz igényeitekre, véleményetekre, ötleteitekre, elvárásaitokra. Arra kérünk Titeket, hogy olvassátok el ezt a spoilermentes változatot, és mondjatok hozzá ötleteket, hogyan lehetne jól megcsinálni - ha már egyszer ez nyert. Ebből kell kihoznunk a legtöbbet, nem másból, ezért kérjük pont ehhez a pályázathoz a segítségeteket - mutassatok rá hiányosságaira, bizonytalanságaira, és segítsetek abban, hogy a végeredmény Nektek szólhasson!
Adjatok tippet a gyakorlati megvalósításhoz is, akár a lentebb írt elnökségi kritikák kapcsán, akár saját elképzeléseitek alapján!

Segítsetek abban, hogy ez a tábor olyan legyen, amilyennek a többség igénye szerint lennie kéne! Amilyennek Ti szeretnétek a Dol Gulduros tábort.
 
És arra kérünk Titeket, minden esetleges ellenérzésetek (?) ellenére adjátok meg nekünk a bizalmat!
Mindannyiunknak.

Köszönjük!

(Vége.)
 


(folytatás)

 

Dol Guldur keretjátékának alapötlete még 2006 nyarán jutott az eszembe. Már nem emlékszem, hogyan, talán a Függeléket olvasgatva? Mindenesetre főbb részleteiben csak akkor kezdett körvonalazódni előttem, amikor Hannával a Balaton parton sétáltunk, és erről beszélgettünk.

Az első változat szerint az események a Gyűrűháború utolsó 10 napjában játszódtak volna in real time (10 napos táborra tervezve), és a tündék és szövetségeseik serege lettek volna a táborozók - Galadriel, Celeborn, és hasonló nagy nevű NPC tábvezekkel. A tábor egy hadi tábor lett volna, mely a Dol Guldur elleni végső csapásra készül, miközben érkeznek a hírek, hogy Lórient és Thranduil birodalmát is újabb támadások érik. A tetőpont az összecsapás lett volna, egy időben a Gyűrű megsemmisülésével, utána nagy örömünneppel. Tehát nagyjából a szokásos heroikus klisék, teljesen egyvonalú történetvezetés, semmi döntés vagy dilemma.

 

Mikor 2006 végén összeállt a 2007-es tábort szervezni vágyó csapatunk (a keretjáték-felelős Angwen lett), akkori pályázó társaimmal valami interaktívabbat szerettünk volna, többféle befejezést, mesélőket. Ezért a pályázatba már egy 2.0-ás változat került bele: egy bakacsinerdei település lettünk volna, csupa menekültekből, akiknek el kell dönteniük, mit kezdjenek Dol Guldur fenyegetésével: csatlakoznak-e a tündék seregéhez, vagy meghúzzák magukat titokban, esetleg Dol Guldur oldalán állnak be jutalmat remélve. A bizottság (második nekifutásra) végül Valinor Valáinak adott inkább bizalmat, ez volt a Dol Gulduros pályázat első bukása.

2007 nyarán, már a Feanoros táborban kezdett el szerveződni a következő szervezői csapatunk (Dream-team), eleinte a Dol Gulduros keretjátékban gondolkodtunk, de azután kiderült, hogy Ankalimon a tavalyi Dol Gulduros pályázatot szeretné beadni a koncepció-versenyeztetésre (ebben az évben külön kellett pályázni koncepcióval és szervezői csapattal). Így végül is az újabb koncepciónkat más keretjátékkal adtuk be, ez volt az Emlék-Vesztve, amit egy MSN-ezős brainstorming során találtunk ki. A győztes végül az új pályázatunk lett, így 2008-ban Eryn Vorn Szent Ligetébe kalauzoltuk a táborozókat - ez volt Dol Guldur második bukása.

2008 őszén senki sem mert pályázni ezzel a keretjátékkal, sokan arról suttogtak, ha baljós neve előkerült, hogy el van átkozva. Egyetlen pályázat érkezett és lett elfogadva, a Mornie Utúlie, így a Harmadkor Homálya helyett az Első Kor Homályával vettük fel a harcot 2009 nyarán.

 

És elérkezett 2009 ősze, újabb tapogatózások, töprengések. Ankalimon összeszedte minden bátorságát, hogy harmadszorra is megpróbáljon belépni a Feketemágus birodalmába. A korábbi ötleteket végül Szozsi porolta le és pezsdítette fel: kitalálta, hogy jóval érdekesebb lenne a szituáció, ha nem a Gyűrűháború alatt játszódna a tábor, hanem jóval korábban, amikor Sauron még titokban Dol Guldurban lakozott, és sötét praktikái jelentsék a tényleges fenyegetést a szokásos háborús szituáció helyett. Össze is állt vezetésével a keretjáték-team: természetesen mindenképpen részt szerettem volna venni benne, ahogy Julcsi is.

Megszületett hát a 3.0-ás változat: a vadonföldi népek szokásos nagyvásáruk alkalmából gyűlnek össze, amikor is rájuk vetül a Feketemágus árnyéka. a pontos datálás még képlékeny, és a négy nemzettség is: eredetileg bakacsinerdei tündéket, suhatagi embereket, éotheodokat, és nősziromföldi sztúrokat szerettünk volna, de Ankalimon kérésére és elbírálóink nyomására még nyitva hagyjuk a kérdést: a hamarosan elkészülő tábori kérdőívben e négy népen kívül lehet majd szavazni lórieni tündékre, erdei emberekre és erebori törpökre is. Drasztikus különbségek esetén (ha nagyobb eltérés van a szavazatok között) természetesen igyekszünk majd figyelembe venni az eredményeket.

A következő részben néhány elvi dolgot tisztáznék.

 

(folyt. köv.)

 

 


 

(Folytatás)
 
 Megpróbálom emlékezetből összeszedni a két pályázat kapcsán felmerült aggályokat. Ha kimaradt valami, szóljatok! Dol Guldur spoilermentes változata már nyilvános, tehát mindenki elgondolkodhat rajta, a "hobbit-tábor" pályázata a szervezők kérsére teljesen titkos és semmilyen ötlet nem használható fel belőle. Így kénytelen leszek óvatosan fogalmazni.

Problémák a Dol Guldur pályázattal a bíráló elnökségi tagok szerint:

1. Legfőbb probléma, ami hangsúlyozottan ki volt emelve, az Ankalimon vezetői stílusa és túlzott maximalizmusa - nagyrészt az idei táborból leszűrve.
2. A keretjáték inkább megfoghatatlan félelmekre apellál, nem pedig jól megragadható külső fenyegetésre, de hiányoznak a megfelelő eszközök, hogy ezt az összes táborozóval érzékeltetni lehessen.
3. Nem biztos, hogy a négy nemzetségnek a megfelelő fajok lettek kiválasztva.
4. Az eredeti változatban még túl sok volt a program, túl kevés a szabadidő és zsúfoltak a feladatok - szerencsére a javított változatban ez már nem volt aktuális.

(Rövid, személyes reflexióim:
1. Egy jó hadvezér kétszer nem lép ugyanabba a folyóba.
2. Ugye, senki nem gondolta, hogy szeptemberben elkészül a gyakorlati megvalósítás minden részlete? Szívesen látunk ötleteket, javaslatokat, segítséget ezügyben, tudjuk, hogy nem egy könnyű feladat. De nem lehetetlen!
3. Tudomásul vettük, a hamarosan beüzemelő tábori kérdőív ki lesz egészítve a következő táborral kapcsolatos kérdésekkel, többek között ennek kapcsán is.
4. A javított változat is ékesen bizonyítja, hogy Ankalimon igenis meggyőzhető, csak a megfelelő emberek és a megfelelő mód kell hozzá.)


Problémák a "hobbit-tábor" pályázatával a bíráló elnökségi tagok szerint:
1. Nincs egyszemélyes főszervezője, a helyette lévő főszervezői struktúra a gyakorlatban kockázatos.
2. A kreatív foglalkozások rendszerének megvalósítása komoly HR-es, logisztikai és egyéb szervezési gondokat okoz.
3. A keretjáték nem biztos, hogy mindenkit megmozgat.
4. A táborozók elkülönülése és versengése - még ha ideiglenes is - nem tesz jót a közösségépítésnek.

(Nem spoilerezhetek, így személyes reflexiókat és magyarázatot nem nagyon merek írni.)
 
Ha valamire rosszul emlékeztem volna, kérlek, javítsátok!
 
A következő részben magára a Dol Gulduros pályázatra szeretnék rátérni.
 
Folyt. köv.
 
 
 

 
 Eredetileg szerettem volna a szombat éjjel írt bejegyzésemet újrafogalmazni és több részletben lejegyezni, de a tábori pályázatokkal kapcsolatos döntések kapcsán érkezett visszhangok miatt szeretnék előbb tisztázni pár dolgot:
 
 
- Hosszas vezetőségi levelezés folyt arról, hogy ki számít hivatalosan érintettnek a pályázatokban és ki nem. Én kezdeményeztem a témát azzal, hogy megkérdeztem, nem szükséges-e egy független bizottság felállítása a túl sok elnökségi tag érintettsége miatt. Abban állapodtunk meg, hogy az eddigi gyakorlatot folytatjuk: csak az számított mindig is érintettnek, aki főszervező vagy a főszervezői csapat része. Én ebbe a körbe nem tartozom bele, és Idhren se, mert bár Felagundék pályázata egy helyen őt is főszervezőnek titulálta, valójában csak hibás információról volt szó, ezt telefonhívással és élőben sikerült tisztázni a felekkel. Ez azért is volt így praktikus, mert tudtuk, hogy jobb, ha páratlan számú ember dönt, mert így nem lehet szavazategyenlőség.

- Az elnökségi eredetileg hétköznap lett volna, azért halasztottuk el, mert sem Felagund, sem Cueddo, sem Nimdorc nem ért rá, és nem akartunk az egyik csapat meghallgatása nélkül dönteni. Így került szombat estére az elnökségi döntésestül. Sajnos ennek az volt a hátránya, hogy Idhren nem tudott személyesen jelen lenni, és a Dol Gulduros főszervezői csapatból egyedül Ankalimon volt jelen. Így hat elnökségi tag hallgatta meg mindkét csapatot, méghozzá elég keményen és kíméletlenül lett kifaggatva mindkét fél. Jelen volt nem csak az elnökség, a pályázók és az FB-től Esgal, de egy csomó "mezei" tag is, akik érdeklődve végighallgathatták a kérdezéseket. Egyedül akkor, amikor a döntést megvitatására került sor, lett kiparancsolva mindenki.

- Erynek el kellett mennie, ezért előre leírta a szavazatát egy cetlire.

- Még mielőtt döntöttünk volna, el lett határozva, hogy bárki nyer is, minden korábbinál szigorúbb felügyeletet kíván tartani az elnökség a győztes csapat munkája felett. Dorw szeretne ott lenni minden tábvez-megbeszélésen, és az elnökséget kötelező minden olyan változtatásról értesíteni, ami az elfogadott pályázatban másképpen volt benne.

- A  hosszas megvitatás után összefoglaltuk a felmerült aggályokat mindkét pályázattal szemben, majd titkos, név nélküli szavazással szavaztunk. Papírcetlire írtuk le a választott pályázó csapatot, ezeket az FB számolta össze. Szavazategyenlőség volt: 3-3 elnökségi tag támogatta mindkét pályázó csapatot. Elhatároztuk, hogy Idhrent felhívjuk telefonon, döntsön ő - mert már Esgal felajánlotta, hogy majd eldönti ő, szerettük volna, hogy ha elnökségen belül marad a döntés.

- Hanna telefonon keresztük röviden felvázolta Idhrennek a helyzetet, és elmondta pár mondatban, mik voltak az elnökség aggályai a pályázókkal szemben. Idhren öt perc gondolkodási időt kért. Két perc múlva azonban ránk csörgött, hogy döntött. Hanna kihangosította a telefont, és középre helyezte, hogy mindenki jól hallja. Idhren az Ankalimon-féle pályázatot választotta. Ezután behívtunk mindenkit, és elmondtuk a döntést. Felgundék gratuláltak a nyerteseknek, Ankalimon pedig elfogadta az elnökség szigorított feltételeit.


Legközelebb azzal folytatom, kik voltak a legfontosabb kifogások, utána majd végre talán arra is rátérhetek, amit szombaton akartam írni.
 

 
 Folyt. köv.
 
 

jegyzet

2009.10.12. 00:07

Írtam ám hosszú bejegyzést tegnap éjjel a tábori pályázat kapcsán, csak elszállt az egész. Nem tudom, mikor lesz időm, energiám, hangulatom újraírni, pedig fontos lenne. No sebaj. Addig is türelem.
 
 
Előzetesben annyit: az MTT táboros pályáztatásának a története során nem volt még ilyen szoros küzdelem a pályázók között. Köszönjük a megelőlegezett bizalmat a Dol Gulduros csapat nevében is, igyekszünk rászolgálni!
A többit majd máskor...
remélem.

Tegnap összemesélés volt...

2009.10.07. 21:42

 
... és mi lehet erre jobb alkalom, mint a márczius idusának ünnepén rendezett bál?
 
Persze, nem ment minden zökkenésmentesen:
 
A karakterek játékosai balról jobbra, sorban: Aeglos, Hanna, Gandalf 
 
 
 Mesélő: Alew
 
 
 
 
 
 

Szerintetek szükség van-e egy nyári MTT-táborban rendekre, illetve szabad rendi órákra? Esetleg mindkettőre vagy egyikre sem?

Lehetséges opciók:
a) Csak rendekre van szükség.
b) Csak szabad rendi órákra van szükség.
c) Mindkettőre szükség van.
d) Egyikre sincs szükség.
Részletes indoklással kérek válaszokat, véleményeket, gondolatokat kommetbe!
süti beállítások módosítása